Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τυρί απο το γάλα της κατσικούλας μας... με 3 τρόπους


Θα σας έλεγα ότι το καλοκαίρι μπορεί να συνεχιστεί άνετα και αυτό το μήνα
αλλά η αλλαγή του καιρού έχει κάνει αισθητή την παρουσία της
και το πρωί αλλά και το βραδάκι η μάλλον από τη στιγμή που θα πέσει ο ήλιος
η ζακετούλα είναι καλοδεχούμενη
έτσι με φθινοπωρινή διάθεση που πολύ μου αρέσει και αυτή
ξεκινάω τη σημερινή ανάρτηση.
ΤΥΡΙ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΣΠΙΤΙΚΌ ΤΥΡΙ
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ 


Χωρίς να διαβάσω αλλά με πειραματισμούς και με ότι θυμούνται οι γονείς
ξεκίνησα.

1ος Τρόπος


Βράζω το γάλα και όταν κρυώσει αρκετά, βάζω δηλαδή το χέρι και δοκιμάζω αν καίγομαι η όχι
ή εάν υπάρχει θερμόμετρο το οποίο εγώ απέκτησα κάνα χρόνο αφού είχα είδη ξεκινήσει
σε θερμοκρασία 32 - 35 βαθμών Κελσίου.
 Βάζω τη πυτιά  σε αναλογία δική μου πάντα 1 κουταλιά της σούπας σε 1 Kg γάλα
και αφήνω σκεπασμένο μέχρι να αρχίσει να μαζεύει  και να ενώνονται κομμάτια
ο τσίρος μένει πίσω, το βάζουμε σε ένα καλαθάκι για τυρί  εμείς χρησιμοποιούμε
και ένα τουλάκι για να μαζεύεται όλο το τυρί
το αφήνουμε όλο το βράδυ να στραγγίξει
το αλατίζουμε και στο ψυγείο




με το συγκεκριμένο τρόπο γίνεται ένα τυρί μαλακό όχι κρεμώδες ,
αυτό μπορείς εάν θέλεις να το αφήσεις να στραγγίξει καλά
και να το βάλεις στην άρμη ή και στο λάδι μετά για λαδοτύρι



Πυτιά  Εγώ χρησιμοποιώ την έτοιμη σε υγρή μορφή 
αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή πυτιά που είναι το στομάχι του κατσικακιού , μέσα στο οποίο έχουμε βάλει γάλα της κατσίκας και το έχουμε βάλει να στεγνώσει.


2ος Τρόπος


Ζεσταίνω το γάλα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου  και ρίχνω τη μαγιά σε 1 Kg γάλα 1 κουταλιά υγρή μαγιά διαλυμένη σε 3 κουταλιές νερό




το γάλα άβραστο σε αυτό το τρόπο




εάν παρατηρήσετε σε αυτό το τρόπο μένει καθαρότατος ο τσίρος
και μαζεύεται πολύ εύκολα




εδώ το τυρί είναι πιο σκληρό και αφήνει και τρυπούλες




πάλι το αλατίζουμε
και μπορούμε να το βάλουμε είτε στην άρμη είτε στο λάδι .

Για τα κεφαλάκια που βλέπετε χρησιμοποιώ 3 Kg γάλα και στους 2 τρόπους.






3ος Τρόπος

Κατσικίσιο σπιτικό τυρί Ch'evre
Τον 3ον τρόπο τον ανακάλυψα στο μπλόγκ My Little Expat Kitchen in Greek
 μια Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια και  μία από τις αγάπες της είναι
το καλό φαγητό και γλυκό επίσης.
Μια επίσκεψη θα σας ενθουσιάσει και πείσει από το σπιτάκι της
τη συνταγή για τυρί κατσικίσιο che'vre την βρήκα εδώ


Πεντανόστιμο και μαλακό τυράκι 
αλείφεται πολύ εύκολα στο ψωμί
 και τρώγεται με τα πάντα


εγώ απλώς το αλάτισα, εννοείται ότι σε μας δεν πέφτει ψίχουλο


αλλά κλείνοντας να σας πω ότι είναι η εποχή τώρα που μαζεύεται το μαστίχι που έχει είδη κεντηθεί
κάτω από το σκίνο  το καλοκαίρι
σας αφήνω με 2 φωτογραφίες του που τρέχει πάνω στο δέντρο.


 Καλή εβδομάδα να έχουμε ...

1 σχόλιο: